• Czcionka
  • A-
  • A
  • A+
  • |
  • Kontrast
Menu Zamknij

Branżowa Szkoła I stopnia – 3 letnia

Przeznaczona jest dla uczniów z lekką niepełnosprawnością intelektualną. Zespoły klasowe liczą 10-16 uczniów. Nauka trwa 3 lata.

Praktyki odbywają się w zakładach pracy i warsztatach rzemieślniczych. Warunkiem przyjęcia do Zasadniczej Szkoły Zawodowej jest zawarcie umowy o praktyczną naukę zawodu pomiędzy uczniem a danym zakładem pracy. Szkoła służy pomocą w poszukiwaniu praktycznej nauki zawodu.

Nauka kończy się egzaminem zewnętrznym potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie.

KUCHARZ

W procesie nauczania szczególną uwagę zwraca się na kształtowanie nawyków właściwego przygotowania miejsca pracy, utrzymanie porządku i czystości na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych i higienicznych. Typowe miejsca pracy kucharza to: punkty małej gastronomii, stołówki, hotelowe zakłady gastronomiczne, restauracje, przedsiębiorstwa produkujące wyroby i półprodukty kulinarne i spożywcze. Wiodącym przedmiotem w procesie kształcenia jest technologia gastronomiczna z towaroznawstwem oraz zajęcia praktyczne, które pozwolą wykorzystywać praktycznie poznane zasady produkcji gastronomicznej.

Uczeń powinien umieć po ukończeniu kształcenia:

  • praktycznie wykorzystywać poznane zasady produkcji gastronomicznej
  • stosować różne procesy technologiczne
  • stosować maszyny i urządzenia, które są używane w różnych procesach technologicznych
  • przeprowadzać obróbkę wstępną surowców
  • stosować różne metody obróbki cieplnej półproduktów
  • sporządzać różne potrawy
  • wykonywać prace porządkowe oraz organizować różnymi metodami zmywanie naczyń
  • posługiwać się podstawowym sprzętem stołowym i naczyniami
  • stosować zasady nakrywania stołów na różne okazje
  • stosować przepisy BHP
  • prawidłowo gospodarować surowcami, energią i wodą

Pracownia technologii gastronomicznej

Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy w Myślenicach w ramach projektu pn. „Doposażenie bazy dydaktycznej wybranych szkół i placówek oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Województwo Małopolskie” – MRPO.01.01.02-12-098/14, który jest współfinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Małopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego MRPO 2007-2013

– doposażył pracownie technologii gastronomicznej dla uczniów zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej się w zawodzie kucharz w sprzęt techno-dydaktyczny. Zakupiono chłodziarko – zamrażarkę, zmywarkę do naczyń, piekarnik, podgrzewacz do talerzy, naświetlacz do jaj, kuchenkę mikrofalową, 4 płyty grzewcze ceramiczne wraz z 4 piekarnikami do zabudowy, 4 stoły produkcyjne, 4 zlewozmywaki oraz drobny sprzęt kuchenny po 4 zestawy tj. garnki, noże oraz deski do obróbki mięsa surowego, mięsa gotowanego, ryb, drobiu, warzyw i nabiału.

Zakupiony w/w sprzęt przyczyni się do podniesienia jakości kształcenia zawodowego niepełnosprawnych uczniów.

Publikacja Samorządu Województwa Małopolskiego

Doposażenie bazy dydaktycznej wybranych szkół i placówek oświatowych, dla których organem prowadzącym jest Województwo Małopolskie